26 Şubat 2008 Salı

MEKANA UYGUN BOYA RENGİ SEÇİMİ


Eviniz ya da iş yerinizin duvarlarının boyanması için renk seçerken dikkat edilmesi gereken konular aşağıda belirtilmiştir.

1-MEKANIN KULLANIM AMACI
Renk seçiminde mekanı ne amaçla kullanacağımız çok önemlidir.Renklerin kişiler üzerindeki dinamik veya sakinleştirici etkileri dikkate alındığında, çalışma odası, yatak odası veya salon için farklı renkler seçmeliyiz.Bkz.Renklerin Etkisi
2-DEKORASYON TARZINIZ
Dekorasyon tarzınıza göre renk seçiminizi belirlemelisiniz.Modern tarzda aynı mekanda kontrast renkler kullanacağınız gibi,klasik tarzda kullandığınız döşemelik kumaşlarla kombin oluşturacak renk ve dokuda duvar kağıdı veya boya rengi kullanabilirsiniz.Bkz.Dekorasyon Tarzları
3-MEKANDAKİ DOĞAL GÜN IŞIĞI
Mekandaki mevcut gün ışığı, mekanda kullanılan rengi olduğundan daha sıcak veya daha soğuk etki yaratmasına sebep olabilir.Güneş alan mekanlarda renklerde sıcak bir etki, kuzeye bakan mekanlarda ise renklerde soğuk bir etki söz konusu olacaktır.
4- AYDINLATMA ARMATÜRLERİ
Mekanda kullanılan ışık kaynağı dikkate alınmalıdır.Gün ışığı veren armatürlerle aydınlatılan mekanlarda kullanılan renkler daha sıcak bir etkiye sahipken, floresan veya halojen lamba ile aydınlatılan mekanlarda daha soğuk bir etki vardır.Günümüzde gün ışığı veren floresan lambalar da vardır.
5-MEKANI TÜM ÖGELERİYLE DİKKATE ALIN
Mekanın pencere,kapı, döşeme kaplaması gibi ince işlerinde ve mobilyaların döşeme kaplamalarında, perdelerde değişiklik yapamıyorsak, mevcut duruma uygun (kaplama ve kumaş renkleri dikkate alınarak) renk seçimi yapmalıyız.
Eğer herşeyi ile yeni bir mekan yaratıyorsak, ana rengimizi belirlemeli, kullanılan döşemelik ve perde kumaşlarında kombin renklerle bunu desteklemeliyiz.
6-RENK KARTELALARINDAN FAYDALANIN
Kullanacağınız mekana boya rengi seçerken, koltuğunuzun veya perdenizin kumaşından bir parça yanınızda bulundurun.Mevcut ahşap mobilyalarınızın rengini veya kumaşları anımsatacak renk kartelası da boya katoloğuna bakarken yanınızda bulunmalıdır.

Hiç yorum yok: