20 Mart 2008 Perşembe

YATAK ODALARI

İnsanın günlük yaşamının ortalama sekiz saatinin yatak odasında geçtiğini düşünürsek, bu mekanın önemini daha iyi kavramış oluruz. Stresli geçebilecek günün yorgunluğunu atacağımız bu odada rahat bir uykuya dalabilmemiz veya huzurlu saatler geçirebilmemiz için odanın dekorasyonunda aydınlatmadan, duvar rengi, mobilya seçimine kadar birçok şeyi dikkate almamız gerekir.Dekorasyon tarzımız (bkz.dekorasyon tarzları) mekanı oluşturmamızda bize öncülük edecektir.

Aşağıdaki örneklerde farklı tarz ve düşüncelerde ve farklı mekanlarda oluşturulan yatak odalarından örnekler verilmiştir.


Yanda, Fransa'da otel haline dönüştürülmüş bir şatonun çatı arasında, romantizm ve konfor yaratılmıştır.









Ferforje ve tül cibinlikli yatak, yine tavanarası için güzel bir örnek.Odada beyaz çam kaplama kullanılarak sade bir atmosfer sağlanmıştır.








Seychelles adasında bir otel odası dekorasyonu.Sanatsal objelerin yeraldığı odada tavan ahşap kaplama yapılmış.Tül cibinlikle tavanın yüksekliği hafifletilmiş.











Yatak odasını aynı zamanda çalışma ortamı olarak değerlendirmek isteyenler için bir örnek.Mavi ve bej'in kombin olarak kullanıldığı bu odaya sadelik hakim.Yan sehpalarda bulunan abajurlar eğilebilerek istenen ışığı yönlendirebilmekte.








Klasik kumaş kaplı yatak başı kullanılan bu yatakta konfor ön plandadır.Hareketli abajur kollarıyla istenen ışık düzeni sağlanmaktadır.






Kontrast renklerle olusturulmuş bu yatak odası modern ve rahat odayı sevenlerin tercihi olabilir.Uygulaması oldukça kolay bir yatakbaşına sahip.Bir mobiyacıya gerek duymadan seçeceğiniz kumaş ve desenlerle her an odanızın havasını değiştirebilirsiniz.




Sıcak yaz günleride rahat uykumuzu engelleyen sivrisinekler, bizi cibinlikli yatak aramaya yönlendirmektedirler.Sizlere cbinlikli yataklara aşağıda birkaç örnek vermek istiyorum.







FENG SHUİ YATAK ODALARI

Eski Çin felsefesine dayalı Feng Shui tasarımının temelinde, dinlendirici renkler, yumuşak (soft) aydınlatma ve simetrik yerleşim yer almaktadır.

Ruhsal enerji ile yaşam gücünün sağlanacağı düşünülen Fen Shui felsefesinde, yatak odası yerleşiminde dikkat edilmesi gereken şeyler vardır.













Feng Shui'de;
  • Yatak kapıdan uzak olmalı ancak kapıyı görebilmelidir.Bu kişiye güvenlik hissi verir.Uyurken kapı kapalı tutulmalıdır.
  • Yataktan kalktığımızda direk tuvalet kapısını görmemeliyiz.Bu, enerjimizin düşmesine sebep olacaktır.
  • Yatak başı, pencereye değil, duvara dayanmalıdır. Böylece enerjinin pencereden çıkması engellenmiş olur.
  • Ayakucunun direk kapıya yönelmemesi istenir. Eski Çin inanışına göre, tabutun kapıdan çıkışını vurgulamaktadır.
  • Diğer bir inanış da, yatağın altına eşyaları stoklamak için alan bırakılmaması.Bunun enerjiyi hapsedeceğine inanılır.
  • Yatak odasının dinlenme yeri olduğu düşüncesi hakimdir ve odada telefon ve televizyon yeralmamalıdır.Stres atma yeri oduğundan, başucunda birkaç kitap bulundurulması uygundur.
  • Yatarken huzurlu bir uykuya dalmak ve sabah gözlerimizi güzelliklere açmamız için duvarlarda güzel resimlerin bulundurması önerilir.
  • Oda içinde ayna istenen birşey değildir.Ancak giriş kapısın görmemizi sağlayacak şekilde konumlandırıldıysa tavsiye edilir.
  • Sabah doğal günışığını alması önemlidir.Akşam ise dimerli aydınlatma tercih edilmektedir.
  • Kokulu mumlar ve ipek çarşaflar kullanılması önerilir.

3 yorum:

Unknown dedi ki...

Cok guzel bilgiler verilmis...Guzel bir calisma...

yatak odası takımları dedi ki...

çok güzeller teşekkür ederiz.

Adsız dedi ki...

Merhaba ben , Ankara Mobilya Merkezi nde mobilyacılık yapan Sevgi Ateş
yazınız çok güzel olmuş elinize sağlık.


Siteler Mobilya Merkezi


İnegöl Mobilya Merkezi